La Comú ens recomana alguns llibres per aquest Sant Jordi

23 d’abril, Sant Jordi. Des de la distri Comú, el col·lectiu d’edició i distribució alternativa del Casal Popular de Castelló, aprofitem aquesta data per recomanar-vos algunes lectures que podeu trobar a les nostres prestageries. Volem assenyalar que aquest llistat no correspon estrictament a novetats, sinó a llibres que us podem oferir i que trobem que realment valen la pena. Gaudiu d’aquest dia!

 

·TOMAR&HACER. VVAA. Ed. Sol. Obrera, 2012. 12€ 

[Temàtica: Mov. Autònom / investigació activista]

Interessantíssim llibre d’entrevistes al voltant de l’experiència de Lucha Autónoma, a Madrid. En els 80 i els 90, milers de joves van participar a Madrid en iniciatives relacionades amb l’autonomia com l’okupació, l’antifeixisme, la denúncia de la repressió, l’autogestió cultural, la insubmissió, el feminisme, les reivindicacions veïnals o la lluita contra la precarietat. La diversitat d’aquestes dinàmiques era tan gran, que entre els seus protagonistes ni tan sols hi ha acord per a considerar aquesta activitat com a part d’un moviment. Entorn del canvi de segle, les diferències es van aguditzar i van donar pas a enfrontaments generalitzats, a la dispersió i a la impossibilitat de dialogar. Amb aquest llibre, per primera vegada, les diferents tendències que fa no tant es consideraven part d’una lluita comuna, debaten de manera constructiva, sense negar els desencontres, però situant-los en perspectiva. Els autors han participat o participen en projectes com a Lucha Autònoma, Centre Social El Laboratorio, Centro Social La Eskalera Karakola, Patio Maravillas, col·lectius de barri, grups insurreccionalistes, butlletí Molotov, Centre Social La Trava, L’haine, ens ofereixen les seues anàlisis i les seues trajectòries sense defugir el debat ni la confrontació de propostes. Per consultar el llibre:

 

la_violencia_il_lustrada

·LA VIOLÈNCIA IL·LUSTRADA. NANNI BALESTRINI. Ed. Tigre de Paper, 2013. 16€

[Temàtica: Mov. Autònom / novel·la]

Només cal que obris el llibre per qualsevol pàgina. Aferrat a qualsevol fragment. Trobaràs la violència de les seves frases, la mateixa violència que atravessa el nostre estil de vida, la societat on vivim, la història del nostre dia a dia, des dels moments insignificants als grans esdeveniments. Les històries d’un moment, d’uns conflictes que van sacsejar Itàlia i tota Europa durant els anys 70, un llibre que empra la violència escrita contra qui s’atreveix a llegir-lo, no ens deixarà indiferents. De la guerrilla urbana, a la vaga salvatge, passant pel nostre dia a dia plegat de violències invisibles… Balestrini ens il·lustra la força d’un moment, d’un xoc, com un cop de puny poètic ens narra l’enorme cost humà que paguem amb l’alienació, la destrucció i la mort. Una visió extrema, que reconstrueix el pensament d’una època, avui aparentment acabada, on la felicitat i la llibertat semblava que es podien viure. Primera edició en català d’aquest referencial autor que ens va deixar marcats amb “Los Invisibles”. 

 

·NUEVOS FEMINISMOS. Silvia L. Gil. Ed. Traficantes de sueños, 2011. 20€

[Temàtica: Feminismes / investigació activista]

Aquest llibre se situa on la majoria de les històries del moviment feminista espanyol es detenen: la dècada dels noranta. A partir d’una àmplia base gràfica i documental i a cavall de tres grans fils narratius (autonomia, genealogia de les diferències i mapes de la globalització), Silvia L. Gil esbossa qüestions com la fi del subjecte únic del feminisme, les possibilitats transformadores de l’autonomia i la diferència en un capitalisme que es nodreix de les mateixes i, sobretot, la possibilitat de preguntar-se comunament, quan l’experiència del compartit sembla haver estat robada, i quan el malestar i la vulnerabilitat dels cossos se senten a flor de pell. Assenyala, en definitiva, una de les preguntes fonamentals del nostre temps: com ser capaces de dibuixar sentits comuns en la dispersió?. Imprescindible per persones interessades en temàtica feminista.

libro-nuevos-feminismos

·DESDE EL SENTIMIENTO DE LA MEMORIA. Iban Ek. Ed Comú, 2013. 10€

[Temàtica: Mèxic / relat / autor local]

Nou llibre del nostre bon amic Iban. Un llibre-crònica de relats breus i intensos que viatjen des del cor i  la “terreta” castellonenca de l’autor cap a Mèxic i la regió de Chiapas, territori convuls on hi va residir durant anys. Al mateix temps, els relats s’acompanyen de grabats en forma d’homenatge al Taller de Gràfica Popular, col·lectiu d’artistes i militants compromesos mexicans que dibuixaren l’imaginari revolucionari a partir de 1937. La combinació dels relats viscuts, les emocions i la memòria entreteixeixen un llibre commovedor.

 

·GUIA PARA REALIZAR ASAMBLEAS. VVAA, Ed. Ecologistas en acción, 2014. 8€. 

[Temàtica: Assemblearisme/ didàctiac]

Ens acaba d’arribar aquest interessant llibre-eina per totes aquelles persones implicades en col·lectius, moviments socials,… “La práctica de buenas asambleas es el resultado de una compleja obra colectiva que requiere tiempo y aprendizaje. En este texto se ofrecen herramientas reflexivas y prácticas. Se habla en él de la facilitación, del consenso, de las interacciones, de la memoria grupal, de algunas técnicas de división de grupo, de la compleja gestión de los acuerdos, de los dilemas de la participación, de los problemas comunes, de los trabajos previos…”.

 

·FOC A LA BARRACA. David Fernández. Ed Lo Diable gros, 2013. 12€

[Temàtica: Indepe / reflexió personal]

Primer, i sempre, i sobretot, la memòria. Antidot, esguard, aixopluc. Barricada. memòria-escola també: de respecte, llibertat i alliberament. Més enllà de la seva Santíssima Trinitat -sa mare, l’Ovidi i el Pepe Rei-, als seus escrits conviuen harmònicament el Noi del Sucre amb Benedetti, Gramsci o Primo Levi, Martí i Pol amb Brecht o Hannah Arendt. Fuster, amb Poppe i Antígona. L’Arcadi Oliveres amb Miguel Hernández, Voltaire o Benjamin. Pedrolo, amb Einstein, Baudrillard o Agustí d’Hipona. Casaldàliga, amb Zyzek, Cicerò o Rosa Luxemburg. Internacionalisme en vena amb un zapatisme fundacional impregnant-ho tot: totes les lluites, la nostra lluita.

 

·CENITAL. Emilio Bueso. Ed. Salto de Página, 2012. 17€ 

[Temàtica: crisi energètica / novel·la / autor local]

L’escriptor castellonenc Emilio Bueso ens presenta la seua última novel·la: “Cenital”. Connectada amb l’actual context de crisi, el llibre de Bueso se situa al 2014, en un moment en que ha petat el sistema per la crisi energètica i la Península Ibèrica és una mena de distopia. Davant d’això, un reducte de persones s’organitza en una eco-aldea a la comarca dels Ports, com a forma de supervivència en un nou món salvatge. Una mena de Mad-max passat pel filtre anarcoprimitivista connectat amb la crisi dels nostres dies. 

 

·FER EL SALT: COOPERATIVISME I ECONOMIA SOLIDÀRIA. Coopera que és la pera. Ed. Comú, 2012. 10€

[Temàtica: Cooperativisme / investigació activista / autors locals]

Fruit de les Jornades sobre Cooperativisme i Economia Solidària de l’hivern passat, és aquest llibre que no només les complementa sinó que les trascendeix i esdevé un material súmament útil per a totes aquelles persones interessades en l’economia social i solidària. Articles de reflexió, de teoria i història cooperativa, s’acompanyen d’entrevistes a experiències que fan que el llibre sigui, també, una caixa d’eines pràctica per a qui vulgui aprendre d’aquelles que ja han “fet el salt”. Amb una perspectiva emancipadora i crítica amb el cooperativisme més immobilista, s’entrevisten diferents experiències cooperativistes estretament vinculades als moviments socials. 

hartosmall 2

·HARTO DE TODO Jordi Llansamà. Ed. BCore. 24€

[Temàtica: Punk / contracultura]
Més de 600 pàgines sobre el naixement de l’escena hardore-punk a Barcelona, amb testimonis de persons vinculats a Subterranean Kids, Monstruación, Skatalà, Decibelios, Budellam, HHH, GRB, L’Odi social, Antidogmatikss, Ràdio Bronka,… així com una més que excel·lent compilació de fotos i documents gràfics. Més que recomanable I molt ben fet. Un llibre imprescindible per tota aquealla persona interessada a l’escena punk. “… no solo el mejor libro sobre el punk escrito en España, sino el mejor documento sobre una subcultura jamás publicado en nuestro país.” Kiko Amat (Rockdelux)“.

 

·L’HORTET A L’ESCOLA. VVAA. Ed l’Eixam, 2012. 12€

[Temàtica: Hort /escola]
L’hort escolar és un recurs educatiu on a través d’un contacte directe amb la terra i les plantes ens unim a la natura, descobrint i aprenent totes les sorpreses que ens revela. Amb el dia a dia l’alumnat se sensibilitzarà per les qüestions mediambientals i l’adquisició d’hàbits saludables. El que es pretén amb aquest llibre és motivar, facilitar i guiar amb senzills consells com crear i gaudir d’un hort ecològic a la nostra escola.

 

·L’ESTRELLETA FITUN. Santiago Alba Rico i Joan Negrescolor. Ed. Takatuka, 2014. 13’50€

[Temàtica: Infantil / il·lustració]
El fred no deixa dormir en Venceslauet. No troba la manera d’escalfar-se per més que es tapa amb mantes i cobrellits. Pensa que potser la calidesa de les estrelles l’ajudarà, però no hauria calgut anar a buscar unes amigues de tan lluny. Un llibre infantil de la mà del reconegut i compromés filòsof Santiago Alba Rico, de la mà de l’il·lustrador Joan Negrescolor

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s