Entrevista Blog Quebrantando el Silencio

Si fa unes setmanes entrevistavem al gestor de Muntonets, aquesta setmana entrevistem el Raül, responsable del blog Quebrantando el silencio. Una altra interessant web local sobre reflexió política, anàlisi de l’actual context, així com debats que es mouen als moviments socials. Des d’ací us convidem a llegir l’esmentat blog. Bon profit!

…………………………………………..


Podeu contar un poc com sorgeix la idea de fer un blog com Quebrantando el Silencio?
El blog arrenca al juny de 2010 de la necessitat d’ordenar les idees i les emocions sorgides després de llargues converses, el visionat d’uns quants documentals i, sobretot, davant la situació de crisi econòmica que ve a sumar-se a una més que evident crisi socio-política i ecològica.

Buscava la manera de plasmar tot això i gràcies a un suggeriment d’algú (que contínua tenint un paper fonamental en el funcionament de la pàgina) vaig trobar en la creació del blog una fórmula assequible per a això. Em permet posar per escrit tot allò que vull expressar i al mateix temps ofereix la possibilitat d’interacció amb gent que està fora del teu cercle habitual i que pot aportar perspectives diferents.

D’altra banda, encara que el blog és prou personal té, com no pot ser d’una altra manera, el seu vessant col·lectiu ja que és fruit del diàleg, la revisió i la crítica de diverses persones.
Als vostres blog podem trobar reflexions individuals de persones vinculades als moviments socials. Per què tenim la sensació que a Castelló costa trobar reflexions col·lectives?
Trobeu que hi ha una manca d’analisis pròpies per part dels moviments socials de la Plana?
Quan el blog va tirar a caminar estava bastant desconectat del món dels moviments socials a Castelló, per això probablement les reflexions que apareixen són més aviat generals i amb escasses referències a l’àmbit local. Amb el pas del temps la pròpia reflexió i l’esclat que va suposar l’aparició del 15M va fer que començara a involucrar-me activament i a conèixer més en profunditat l’escena local.

De totes maneres no crec que siga una peculiaritat de Castelló el fet de trobar poques reflexions col·lectives sinó que sembla una mica més generalitzat. Les reflexions solen ser més a nivell individual, possiblement perquè el procés que exigeix la reflexió col·lectiva és totalment contrari a la societat de la immediatesa en la qual vivim (desgraciadament això passa fins i tot en els àmbits de contestació on s’acaba caient en la dinàmica de l’acció sense necessitar molta reflexió).

És imprescindible l’anàlisi pròpia de la situació si no volem estar sempre actuant baix conceptes i postulats que no tenen perquè correspondre’s amb el nostre ací i el nostre ara.
De vegades tenim la sensació que els col·lectius locals es troben immersos en dinàmiques de crítica i activisme contra el poder, que sovint els allunyen de l’autocrítica o la construcció en positiu. Com veieu açò? és una sensació errònia?
Personalment compartisc aquesta sensació, encara que és cert que existeixen projectes molt interessants que van en la línia de la construcció d’aquestes alternatives tan necessàries.

Crec que la dinàmica de crítica i activisme contra el poder és inevitablement a causa de la gran empenta que ha donat el capitalisme en els últims anys i a la bateria de decisions polítiques que li han acompanyat. La qüestió és que, tornant a la pregunta anterior, sense una reflexió pròpia del perquè es fan les coses i amb quins objectius, aquesta dinàmica resulta desesperant i agotadora de tal manera que acabes lluitant pel mal menor en lloc de construir. D’altra banda, aquestes dinàmiques contra el poder són imprescindibles en la situació actual. La qüestió és com compaginar esforços entre la lluita antisistema i la creació d’alternatives.
Com valoreu l’actual cicle de mobilitzacions i les respostes que s’estan donant des dels moviments socials locals?
Bé, partint de la base que la situació actual mereix una resposta a l’altura de les circumstàncies crec que la mobilització segueix sent escassa. No obstant això, tinc la sensació que s’ha produït un augment quantitatiu en la resposta donada des dels moviments socials i per part de la gent en general.

Crec que l’auge inicial del 15M, entre altres coses, va servir d’esperó perquè els moviments socials que portaven anys en la tasca de mobilitzar i oferir alternatives al sistema capitalista augmentessin els seus esforços per rellançar aquesta lluita que semblava una mica adormida.

No obstant això, com comentava anteriorment, necessitem treballar en la línia de les respostes. No podem dedicar-nos només a la mobilització i caure en l’error de mesurar l’èxit o el fracàs de tal o qual acció en funció de la quantitat de gent que participa (per això ja tenim als sindicats majoritaris i als partits) cal treballar en la construcció d’alternatives creïbles perquè totes aquestes persones que se senten estafades i desenganyades amb aquest sistema vegin que és possible funcionar d’una altra manera. En cas contrari acabarem caient en la dinàmica de posar pegats  al sistema per seguir cap a davant sense canviar gens substancial.
Com a observadors i participants dels moviments socials locals, quins punts forts i punts febles veurieu als col·lectius de base d’ací a l’actual context de crisi/mobilització?
Sempre generalitzant perquè per descomptat no conec les dinàmiques internes de molts dels col·lectius locals em dóna la sensació que tendim a realitzar moltes activitats enfocades sempre cap al propi col·lectiu. Costa bolcar el cabal d’energia i treball que es realitza cap a fora, cap a les persones que no estan dins dels cercles dels col·lectius. És necessari seguir incidint perquè es vegi tot aquest enorme treball que es realitza i fer partíceps a la resta de la població.

Precisament aquest enorme treball denota la capacitat existent per oferir aquest espai de resistència anticapitalista tan necessari. L’incessant degoteig de xerrades, accions, manifestacions,… demostra la vitalitat dels moviments socials locals i les ganes que hi ha en ells de seguir endavant amb el treball.

Un factor que augmentaria exponencialment la visibilitat del treball seria la possibilitat (pel que sembla molt difícil a la nostra zona) de convergir els diferents col·lectius i les diferents lluites en una acció conjunta i continuada.
Què poden aportar publicacions on-line com les vostres en un context com el dels moviments socials de la Plana?
No sé molt bé què pot aportar un blog com Quebrantando el Silencio en el context dels moviments socials locals, la idea és simplement expressar una sèrie de reflexions personals que al seu torn poden incitar a altres reflexions i debats tant a nivell individual com en el si d’aquests moviments. Això seria fantàstic.
Trobeu a Castelló i voltants una escena sensible a publicacions com les vostres? Quin tipus de feedbacks heu tingut arran dels vostres blogs?
En general sí hi ha receptivitat a aquest tipus de publicacions, quan iniciàrem el blog amb prou feines ens coneixia ningú, ni tan sols en cercles propers. Amb el temps la resposta ha anat augmentant i ara col·laborem amb altres webs, els articles del blog es reprodueixen amb regularitat en webs amb un major abast de difusió i fins i tot algun article s’ha publicat en revistes en edició de paper.

També ens ha ofert la possibilitat de conèixer (algunes personalment a unes altres només per correu) a molta gent implicada en els més diversos projectes amb les quals mantenim un constant contacte en el procés de reflexió i debat.

A nivell local, el feedback ho reps més per part de la gent que et coneix i a través de xarxes socials.
Les noves xarxes socials on-line (twitter, facebook,…) han tingut un protagonisme especial a les darreres mobilitzacions. Què n’opineu de l’ús de les noves xarxes socials on-line? Com valoreu l’ús que es fa d’aquestes a nivell de col·lectius locals?
És interessant comprovar com cada dia augmenta l’ús de les xarxes socials per part dels moviments socials locals, no obstant això, encara estem lluny d’aprofitar totes les possibilitats que ens ofereixen. Tampoc cal oblidar que les xarxes no són la panacea i de vegades produeixen un efecte contrari al desitjat en el sentit que molta gent sent que ja realitza la seva “contribució” a la lluita estant al dia de les actualitzacions d’estat en facebook.

És necessari treballar més a millorar aquests canals de comunicació, perquè no podem oblidar en el context en el qual vivim, no obstant això no podem oblidar que el que no surt en els grans mitjans de comunicació no existeix i per tant cal buscar la via si es fes visibles en aquests mitjans. Al mateix temps, cal intentar articular uns mitjans de comunicació alternatius i recolzar als quals ja estan funcionant.
Quines webs o blogs us serveixen a vosaltres de referència? (blogs  o webs que recomanarieu…)
La veritat és que no tinc webs fixes de referència. M’informo a Diagonal, Nodo50, Rebelión, Kaosenlared, Portal Oaca,… També consulto pàgines com la de OMAL o la del Centre Delàs, Grup Tortuga,… Fins i tot les dels mitjans de desinformació massiva (per saber per on van els tirs). Intente passar-me per blogs de compes que han anat ajudant-me durant aquest temps en la blogosfera com Intentando la Utopía, Cuestionatelo todo, Punts de vista, Esfuerzo i Servicio desinteresados,… Com dic no tinc referències fixes sinó que vaig navegant segons els temes que m’interessen en aquest moment.
Si voleu afegir alguna cosa més…
Tan sols animar a tota aquella gent que s’esforça dia a dia a ser coherents i construir aquest altre món possible al fet que seguisquen amb el seu treball. A la resta els anime a començar a pensar per si mateixos i que no deixen que ningú els explique “la veritat del món”, que lluiten per descobrir-la.

…………………………………………..
MÉS INFO:

9 thoughts on “Entrevista Blog Quebrantando el Silencio

 1. Excellеnt beat ! I ωould like to аpprentіce at thе same time aѕ you amend уоur wеb sitе, hoω
  cοulԁ i subscribe for a blog website?
  Τhe aссount helpeԁ me a apρrοprіate dеal.
  I ωeгe a lіttle bit acquaіntеd
  of thіs your broаdcast offereԁ shinу trаnѕparent iԁea

  Ѕtоp by my ωebpage; Birmingham Lodge Scheduling :

 2. Hі! I could hаve sworn I've been to your blog before but after going through a few of the posts I realized it's
  new to me. Nοnethelesѕ, I'm definitely happy I found it and I'll be bοokmarkіng it
  and chеcκing bаck frequеntly!

  Reviеw mу hоmepage :: click through the Up coming article

 3. whoah this ωeblog is еxcellent i love rеadіng youг articleѕ.

  Keep up the good work! Υou alгeаdy κnow, lotѕ οf
  pеrѕons are lookіng аround fоr this informatiοn, you
  could help them greatly.

  Visіt my web page; Lοokup Saѵіngs Resοrts pгices –

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s