10 anys de Jamaican Memories

El col·lectiu, segell i distribuïdora Jamaican Memories estan de celebració: aquest novembre faran el seu 10è aniversari. Tota una dècada dinamitzant l’escena local d’arrel jamaicana, difícil d’entendre sense les aportacions d’aquesta colla. És per això que aprofitem per entrevistar-los coincidint amb tot un seguint d’activitats que han preparat per aquests propers dies.

……………………………………………………..

Com i quan sorgeix el projecte de Jamaican Memories?

Jamaican Memories neix cap a finals del 2002 de les cendres del col·lectiu Rude Klub el qual ja portava un parell d’anys organitzan alguns concerts i festes. No és fins que apareix el senyor Borja (Bandits) quan decidim crear una distribuïdora especialitzada en els sons jamaicans, agafant com a referència la manera de fer dels companys de la Distri Comú, sense deixar de banda la promoció de festes i concerts heretada del col·lectiu Rude Klub. És llavors quan comença l’aventura de la nostra distribuïdora que poc a poc va creixent i més endavant donarà llum al primer segell especia-litzat en sons jamaicans al País Valencià.

Com valoreu l’evolució de l’escena d’arrel jamaicana a la Plana en aquests 10 anys? Quines coses (grups, esdeveniments, persons…) destacarieu d’abans i de l’actualitat?
L’evolució de l’escena ha estat notable pel que respecta a quantitat i qualitat durant aquests darrers anys, tant en sons com en col·lectius l’escena ha estat creixent d’una manera més respectuosa cap als sons jamaicans i molt mes profesionalitzada en quant a col·lectius i Sounds.

Durant aquests 10 anys són moltes les formacions que han aparegut al voltant dels sons jamaicans. Podem destacar bandes com Contratempo, Bandits, Pujah’l To, Peanuts…així com Dj’s i Sound Systems com, per esmentar alguns, Bambiriling Sound, Mash Masters o la gent de Premama’s Crew. 

Però sobretot voldriem destacar un grup, Barreja, que fou la primera banda en apostar pels sons 100% jamaicans i L’illa del Tresor, un bar que va aconseguir crear una gran familia a més de donar-nos una de les millors èpoques en quant a sons jamaicans es refereix.
A nivell d’estils, podem trobar gran varietat d’opcions: dels orígens de l’ska, rocksteady i reggae fins als sons més actuals com el dancehall. Tot açò ens fa veure que l’evolució d’aquests estils és molt favorable i en augment. La Plana Tropikal Crew no s’atura!

Les coses han canviat un poc en aquests anys en el que a la vostra escena es refereix. Quin paper trobeu que ha jugat el vostre col·lectiu/segell en l’evolució de l’escena?
Una cosa sí que s’ha de dir, Castelló es un lloc referent per a molts grups o sounds que no dubten en vindre a tocar a la nostra ciutat, coneixedors de la petita ‘escena’ creada en una ciutat com la nostra. A tot açò hem de sumar que molts locals estan oberts a programar reggae dintre les seues activitats cosa que era impensable uns anys enrere i això és un luxe que en major o menor mesura nosaltres hem ajudat a aconseguir.

Jamaican Memories sempre ha intentat ser un punt de referència a Castelló en quant a promoció i divulgació de la música jamaicana es refereix. Els grups locals han sigut prioritaris a l’hora d’editar la seua música o organitzar concerts, així com les
col.laboracions amb altres segells per a editar bandes de la resta de l’estat. La distribuïdora també és molt important, ja que és l’eina per poder oferir al públic (via tenda física ubicada al Casal Popular de Castelló, via pàgina web o en els diferents events que s’organitzen) les nostres edicions i material. Esperem poder seguir aportant el nostre granet de sorra pel que a difusió del moviment respecta.

Trobeu que els grups locals valoren la vostra tasca com a segell i col·lectiu dinamitzador?
Esperem que sí! Una de les nostres principals finalitats és poder fer d’amplificador de tot el moviment jamaicà que a La Plana es cou. De totes formes, creiem que aquesta pregunta s’hauria de traslladar també als diferents grups local amb els quals tenim relació, no? ;P

Des de la vostra experiència com a editors, què els recomanarieu als grups que comencen a rular a nivell local dins la vostra escena?
Creiem, des de la nostra experiència com a músics també, que el més important és assajar moltíssim. Treballar dia rere dia, fer pinya com a grup, buscar el so ideal… I escoltar molta música jamaicana. The Skatalites és assignatura obligada al màster de la música jamaicana. Sobretot molta pacència i lluitar per allò en el que creuen i que per a qualsevol dubte que tinguen ja saben on trobar-nos.

Quins handicaps s’ha trobat Jamaican Memories en aquests anys?
Tothom és conscient que vivim en un “hàbitat” on les subvencions, aportacions i consideracions cap el camp cultural són molt limitades (cada cop més). A banda, les presions institucionals cap a diferents sales i pubs musicals fan que molt d’aquests hagen de tancar, amb la conseqüent reducció d’events al voltant de la música. Des de la nostra humil tasca, farem el possible perquè cada cop més es puga gaudir dels sons jamaicans arreu del territori.

Som un col·lectiu autogestionat: fem açò per que estimem la música i ho fem de manera desinteressada, perquè creiem que hi ha altres maneres d’oci a més de les que ens volen inculcar i que sense amics com Carles (Xurrito) o Pau (Dr.Zaius), o gent que ha passat pel col.lectiu com Carlos Toledo la nostra supervivència hagués sigut inviable. 


Sempre heu estat molt propers als diferents col·lectius socials de la Plana. Com valoreu les relacions establertes amb diferents col·lectius?
L’ascens del nombre de col·lectius a La Plana ha donat com a fruit una intensa col.laboració i retroalimentació entre ells, fent del Casal Popular una ferrementa de nexe entre tots. Pensem que és molt important que les distintes formacions ens mantinguem unides i demostrem que ajudant-nos mutuament unes amb altres podem conformar uns moviments més forts. 

Quins projectes teniu en ment? Com celebrareu aquests 10 anys?
Actualment ens trobem immersos en l’organització del 10é aniversari, que es ce-lebrarà els dies 2, 8, 9 i 10 de novembre i on es podrà gaudir d’activitats com una projecció d’un documental sobre la música jamaicana, una punxada en cinta de cassette o un “reggae&tapes” a mig dia, per a anar calfant motors, entre altres activitats. Es pot confirmar també que comptarem amb Le Grand Miercoles (Surfsteady de València), Smooth Beans (Reggae i Rocksteady des de Santander), la dolça veu de la Begoña Bang-Matu i The Shake It Ups (Ska, Reggae de València) i alguna sorpresa més… No us ho podeu perdre! A més, hi haurà ofertes per a les primeres persones en comprar l’abonament. 

A nivell de segell, ens trobem en la promoció del darrer disc dels valencians Skaks, així com “La Plana Tropikal Crew” dels castellonencs Contratempo. Més endavant, hi haurà edicions de The Offbeaters i tal volta algun nou tema dels Bandits… A més a més, estem preparant un nou projecte on podrem fabricar-nos les nostres propies edicions en vinil!! Encara està la cosa un poc verda però pensem que serà una eina amb moltes possibilitats. Us mantindrem informats!! Per últim, comença una nova etapa per al nostre col·lectiu on la incorporació de Miquel (Bandits) ens donarà forces per seguir 10 anys més!

Quina importància li doneu a un espai com el Casal Popular de Castelló dins del vostre rotllo i en general?
Com abans s’ha comentat, el Casal Popular és una eina essencial per la difusió dels diferents col·lectius que el formen. Ens sentim molt orgullosos de ser una xicoteta part d’ell i poder ajudar-nos en tot el que siga possible. Els moviments socials a La Plana no serien el mateix sense el Casal Popular, així que seguirem fent força per la seua continuïtat i creixement.

Si voleu afegir alguna cosa més…
Moltes gràcies a tots aquelles persones que sempre ens heu acompanyat a les nostres festes, concerts i diverses parafernalies. Sense vosaltres no estariem celebrant aquests 10 anys!! I bé, no us oblideu de vindre a l’aniversari que farem els dies 2, 8, 9 i 10 de novembre! Si voleu contactar amb nosaltres, estem a la vostra disposició a: jamaicanmemories@hotmail.com i http://www.facebook.com/jamaicanmemories.castello

……………………………………………………..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s