El Rebost de Sabers: compartir coneixement

El passat mes d’octubre un grup de persones del Casal Popular de Castelló van engegar el Rebost de Sabers. Es tracta d’un projecte obert de tallers, activitats i recursos d’autoformació i per compartir coneixements. Durant aquests mesos ja s’han fet tallers de reciclatge de roba, fotografia, valencià, filosofia, elaboració de compost, estiraments musculars, patronatge i costura, supervivència domèstica,… I als propers mesos hi haurà tallers d’hort ecològic, ganxet a la fresca, serigrafia,… 

Per tal de conèixer millor el projecte, us deixem ací una entrevista amb el grup impulsor del Rebost.1.Com sorgeix la idea del “Rebost de sabers”?
Des de temps en el Casal s’han fet activitats autoformatives i de creació col·lectiva que han posat de manifest una gran varietat de sabers, conjuntament donen a les nostres experiències col·lectives i individuals un plus de potència transformadora. És d’ací d’on parteix la idea inicial de generar un espai on l’autoformació, l’autogestió dels sabers i la cultura lliure es contagie com a hàbit.

La confiança en una intel·ligència col·lectiva i la necessitat, en els temps que corren, de generar espais potencials ens han impulsat a donar cos a un rebost. No estem creant res, solament estem donant un nom, espai i temps per a potenciar alguna cosa que ja existia, l’intercanvi de coneixements que es donava en el casal de forma natural.

2.Podeu comentar una miqueta en què consisteix, com funciona, com es pot apuntar la gent?
El Rebost de Sabers és en si un magatzem viu de sabers, una vegada entrem ens podem menejar per diferents zones:
· Un espai físic d’autoformació, lloc on compartir experiències en forma de tallers i intercanviar coneixements, aprofitant les sinergies que es creen quan diverses persones ens ajuntem en un mateix espai, on 2+2 dóna com a resultat més de 4. Generalment aquestes activitats es realitzen al propi Casal, encara que també es fan fora d’ell.
· Un espai virtual obert per poder accedir i ajudar a créixer el magatzem, la caixa d’eines per conformar els nostres sabers i compartir-los de forma oberta amb el món. Si voleu saber més sobre tallers passats, presents i futurs del Rebost només heu d’entrar al wiki del Casal i anar a l’apartat del rebost (http://wiki.casalpopularcs.org/Rebost). Allà trobareu els tallers dividits en 3 seccions:
“tallers programats” que són aquells que s’estan fent o es realitzaran en breu, vos podeu inscriure on-line,
“tallers  ofertats “, en aquesta secció n’hi han ofertes i demandes de coneixements, els tallers encara no tenen data de realització però també podeu reservar plaça per rebre  un avís quan es fique en marxa,
“tallers al rebost”, aquest es el magatzem públic del rebost, trobareu la documentació generada en els tallers que ja s’han realitzat.

· Un  laboratori teòric per investigar tendències socials, que posa especial atenció en la política i els moviments socials. Actualment es troba en desenvolupament a l’espera de ficar en marxa l’aula virtual (http://aulavirtual.casalpopularcs.org) del casal.


A més d’aquests espais disposem d’un panell físic en l’entrada del Casal per realitzar demandes i ofertes de tallers, consultar els tallers actius i fer suggeriments en la bústia del Rebost.

El Rebost està obert a tota aquella persona interessada en donar un poc del seu temps per la seua construcció i creixement, TOTS els coneixements són benvinguts!!. Hem intentat iniciar el projecte des d’un punt on la gent es pugues implicar sense caure en “gonies” i frustració, es per això que animem a tothom a aportar idees noves i participar puntual o permanentment.
La filosofia del Rebost és lliure i oberta, per açò intentem que tot el programari que utilitzem siga lliure i els talleristes ofereixen els seus coneixements en forma d’intercanvi o gratuïtament. Solament hi ha un preu d’inscripció -entre 5 i 10 euros per taller- per a materials i manteniment de l’espai.

3.Quins tallers hi ha programats de moment al Rebost?
Els tallers que ja es van fer el primer trimestre son: Dansa Oriental, Valencià, Ingredients Filosòfics, Re-cicla’l, Comunicació i Acció Gràfica, Introducció als wikis amb PmWiki i LyX bàsic.

Al llarg del segon trimestre s’han realitzat tallers en temàtiques molt diverses, com ara: reciclatge de roba, fotografia, elaboració de compost, estiraments de cadenes musculars, patronatge i costura, supervivència domèstica… molta varietat i molta saviesa…

I ja, per començar la primavera i tancar per l’estiu, s’han ofertat “tallers a la fresca” com per exemple un taller de ganxet “enganxa’t a la fresca”, altre de micologia, de reparació de bicis, hort ecològic, serigrafia,…i molts més que podeu consultar en la web i anar reservant plaça!!.

4.Està oberta la programació a noves propostes de tallers? Què hauria de fer una persona que vulgués fer un taller nou?
Si! Totes les propostes són benvingudes, sempre que s’entenguin dins de l’intercanvi de coneixements horitzontal i no lucratiu econòmicament. Tant oferir-se per donar un taller com demanar un al quin es vol assistir és possible. Per a això podeu deixar les vostres propostes o demandes en el panell del Rebost que trobareu en el casal o també escrivint a l’email: rebostdesabers@comparteix.net

Si es vol oferir un curs o taller remunerat econòmicament també té cabuda en el Casal Popular de Castelló, per dur-ho a terme cal presentar-ho a l’assemblea dels dimarts en el casal, que valorarà la proposta.

5.En l’actualitat sembla que l’aprenentatge moltes vegades està condicionat a les demandes del mercat o als valors dominants a la nostra societat. Quina importància penseu que tenen aquesta mena de tallers de coneixement cooperatiu com els del Rebost?
El condicionant que suposa els diners en la formació ens limita en gran manera, la mercantilització de l’educació redueix l’oferta al que les empreses i el mercat laboral demanden i sotmet l’accés, que queda condicionat pels recursos econòmics dels quals disposem.

Escapar d’aquesta realitat ens ajuda a formar-nos com a persones, entenent que anem més enllà de ser ens productius de capital, no som sol treball i distracció o fuita, ens componem de molts altres factors que enriqueixen les nostres vivències. Alhora que augmentem la nostra capacitat per crear, pensar i formar imaginaris, gaudim de compartir experiències no condicionades per aconseguir un suposat èxit econòmic; èxit que sovint no gratifica a un nivell profund, si no que ens fa més esclaus del sistema en el qual vivim, projectant sempre en una mateixa adreça. Formar-nos sense necessitat que això suposi que ens anirà millor en el treball ens ajuda a créixer sense aquesta pressió competitiva que és tan comuna en les nostres vides.

6.Penseu que es valoren suficientment aspectes com l’autoformació o punts de trobada com aquest des dels col·lectius de base?
Potser en els col·lectius de base s’acostuma a treballar des de la urgència, on la immediatesa es transforma en acció directa. Confiem que aquest tipus d’espais, que donen cabuda a la reflexió, poden funcionar en paral·lel o com a col·laboració amb altres accions i ser molt potents.

Canviar els patrons de comportament que tenim interioritzats, on el professor ensenya i l’alumne calla, per uns altres més creatius i interessants, com aquells en els quals els intercanvis creen nous fluxos dels quals ens alimentem tots, té un potencial altament transformador.

Moltes vegades ens costa valorar els coneixements que tenim, la professionalització dels sabers és una trampa del sistema que cal enderrocar. Totes som portadores de coneixements. Totes som part d’una gran intel·ligència col·lectiva que cal enfortir mitjançant espais de creació comuna des d’on autoformar-se però també autovalorar-se.

7.Quins aspectes positius trobeu que pot aportar aquest format d’espai de formació a nivell individual i col·lectiu?
Sobre tot la generació de “nous espais relacionals” dins i fora del Casal, els quals ens permeten la re-apropiació dels temps, l’espai i la vida quotidiana. Noves maneres de fer i de vore el nostre entorn des d’on desenvolupar altres formes de convivència, de producció i consum, i per suposat, de fer política.

Mitjançant el lliure trànsit dels coneixements trenquem amb la disciplina educativa a la que estem tant acostumats, on les persones son individualizades dins de la multiplicitat, on les relacions son verticals i de dalt a baix, on tots i totes som formades i educades…en què? per qui?…

El Rebost més que un espai de formació és un espai de interconnexió de ments, cossos i emocions.

8.Si voleu afegir alguna cosa més…
…i tant!! …que n’hi ha que omplir el rebost per quan vinguen temps pitjors!!! …si cap…;) 
……………………………………………………………………

MÉS INFO:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s