CENNUC et convida…

El pròxim dimecres 9 de Novembre a les 19:30 la cooperativa CENNUC fa una convocatòria de participació i captació de nous socis. Mira tot allò que et pot oferir, per si t’interessa.
Declaració de Principis COOPERATIVA DE CONSUMIDORS
La cooperativa de consum CENNUC és una iniciativa social i econòmica alternativa al sistema de consum vigent.
És un projecte social basat en la integració en un grup per participar de forma responsable en la gestió col∙lectiva d’allò comú referent a la nostra alimentació, amb contraposició al sistema alimentari industrial i a gran escala que ofereixen les grans corporacions, que perjudiquen la salut i provoquen grans desequilibris socials, econòmics i ambientals al nostre territori i també als països del Sud.
Aquest projecte proposa un funcionament de participació democràtica basat en l’assemblea i l’autogestió, i la creació d’unes relacions socials basades en valors no mercantilitzables, amb la creació d’un espai per promoure el desenvolupament del cultiu i consum de productes ecològics produits localment i distribuits de forma directa.
PRINCIPIS
Cooperació
La cooperativa és un pocés constructiu de comunitat que persegueix uns interesos comuns: conéixer les possibilitats i possibilitats dels demés, analitzar de forma participativa les nostres necessitats alimentàries i els mitjans de producció necessaris, així com les aspiracions a nivell local econòmiques, socials i culturals , mitjançant un projecte col∙lectiu i amb gestió democràtica.
Autogestió
La cooperativa és un projecte gestionat per qui participa d’ell.
S’analitzen de forma col∙lectiva les necessitats de consum per garantitzar la demanda d’allò que volem consumir i de les formes amb que volem consumir.
Assemblearisme
L’assemblea és l’unic orgue de desició de la cooperativa. Els membres s’adhereixen de forma oberta amb la disposició d’acceptar la corresponsabilitat i participar en la definició de les polítiques i desicions.
Autonomia
Tots els membres de la cooperativa es comprometen a uns mínims de participació. El treball aseembleari requereix de l’ús responsable del dret a veto, i dels consens.
Anticapitalisme
La cooperativa és un projecte social i polític per construir un espai i unes relacions socials basades en valors alternatius al sistema, que busca consensuar una forma de consum basat en criteris de justicia i suport mutu, i crear un sistema de desenvolupament viable a nivell ecològic i econòmic.
Agroecologia
Aquest concepte implica molt més que l’agricultura ecològica (no utilització de productes químics; perque aquesta podria basar­-se també en la lògica capitalista i explotar terres i recursos naturals, fer ús de transport a grans distàncies, etc).
L’agroecologia és una integració cultural, social, econòmica, ecològica i política entre el sistema agrari i les relacions humanes que establim amb ell, i això implica una sèrie de requisits: la proximitat entre producció i consum, l’eliminació d’intermediaris, la inclusió de residus en el propi circuit, la creació de circuits curts d’intercanvi, el desenvolupament de fórmules alternatives amb els productors, i la integració en un moviment social.
Inserció en altres moviments socials.
La cooperativa és un projecte per crear alternatives al sistema capitalista, per la qual cosa, la integració en les diferents lluites globals i locals contra el capitalisme també forma part del projecte de la cooperativa.
FUNCIONAMENT
­no pertenença a títol individual; sempre el soci participa de forma integrada en el grup de la cooperativa, d’aquesta manera es reforça el valor d’allò col∙lectiu i es vertebra la participació de tot@s.
­compromís de consum
­“borses setmanals” de verdura i/o fruita ecològica de temporada: el preu es fixa de forma col∙lectiva conjuntament amb el proveïdor sense basar-­se en criteris de mercat.
­altres productes
• productes ecològics alimentaris (llegums, algues, arròs…que no es produeixen al nostre àmbit; també de comerç just, com café, cacao, melmelades..) o no alimentaris ( productes de neteja, cosmètica..) als que es podria accedir a través de xarxes de cooperatives o distribuïdores estatals.
• productes, que encara que no ecològics, es produeixen a nivell local de forma artesanal (formatges­ Serra d’Espadà, mel, dolços…)­
mecanismes de participació
• assemblea mensual: és el orgue bàsic de decisió i organització
• assemblees extraordinàries i plenaris: per discutir qüestions de fons i per al debat; es crearà una comissió per recollir propostes, fer l’ordre del dia i establir la metodologia.
• creació de comissions per decisió de l’assemblea per tractar temes específics o treballar en tasques concretes i transitòries sense que implique prendre decisions, sinò ordenar i recollir informació que després es transmetrà a l’assemblea general.
• corresponsabilitat dels membres de la cooperativa en totes les accions i activitats, amb l’establiment de torns rotatoris (neteja del local, distribuir els productes en borses d’acord amb les unitats de consum, recollir els diners, relacions amb el productor i fer les comandes, assistir a les assemblees del casal o d’altres moviments socials amb els que estiguem implicats com a cooperativa, el∙laboració de les actes i moderació de les assemblees….)
• establir una roda d’emergència, per a donar resposta a situacions que impliquen decisions urgents.
• altres activitats posibles: “diumenges verds”→ establir un diumenge fixe al mes que siga dia de trobada entre productors i consumidors per fer treball col∙lectiu al camp i reforçar les relacions; butlletí intern; organització de cursos i jornades per promoure la formació i capacitació en temes de consum i agroecologia….
• difusió del projecte i intervenció a diferents nivells: moviments socials, per crear un projecte comú de reivindicació davant l’administració local per la lluita contra l’avanç desarrolista i el projecte capitalista; pobles i terra, per crear una relació amb els productors i participar dels problemes agrícoles i de l’economia local dels pobles on estan els camps de producció, comarca, per establir relació amb altres organitzacions socials locals, l’integració del coneixement dels problemes existents a la comarca i la participació en campanyes concretes.
­finançament
Tots els cooperativistes són responsables per igual de cobrir les necessitats de finançament de la cooperativa.
Es pot establir una quota mensual per asumir l’autofinançament i tindre un remanent per fer intervencions concretes, asumir pèrdua de socis, material de formació…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s