Ha mort Ramón Fernández Durán

En Ramón Fernández Durán ens va deixar aquest passat dimarts 10 de maig del 2011. Ha estat un dels pensadors crítics més importants de l’estat espanyol, en molts diversos àmbits, de la lluita anti-OTAN fins a l’ecologisme i el drecreixement passant per l’antiglobalització o la lluita contra el Tractat de Maastricht i l’anomenada Constitució Europea. Dècades de militància realitzada fora dels partits tradicionals. Un referent indiscutible dins del moviment autònom, ecologista i anticapitalista. Un dels autors i analistes més implicats, estimats i reconeguts a nivell estatal.

La mort no ha agafat per sorpresa a Fernández Durán (Sevilla, 1947). El passat més de març, l’històric militant va fer pública una carta a la que reivindicava el dret a una mort digna i feia un repàs de la sua trajectòria vital, després de decidir abandonar voluntàriament el tractament d’una dura malaltia: “Me da algo de pena desaparecer en estos momentos en que la Historia parece que se acelera, pues se ha puesto otra vez en marcha irresistible después de que nos alertaran en los noventa sobre el Fin de la Historia. Y esta nueva activación de la Historia viene también determinada cada vez más por la Crisis Energética, Ecológica y Climática que amenaza al Planeta y a las sociedades humanas. Sobre todo la primera, a corto plazo, pues el principio del fin de los combustibles fósiles, a punto de empezar, va a suponer una ruptura histórica total. En los últimos 60-70 años, el sistema urbano-agro-industrial mundial ha consumido grosso modo la mitad de los com- bustibles fósiles que disponía el Planeta. Y eso ya no puede continuar más tiempo, pues estamos a punto de iniciar el declive energético fósil.”


Enginyer de camins i urbanista. Va col·laborar amb el Transnational Institute d’Àmsterdam i el International Forum on Globalization de San Francisco; i va exercir com a Professor col·laborador de la Universidad Carlos III de Madrid, la Universidad Comillas, la Facultat de Geografia de la Universitat de Barcelona, la Universidad Internacional d’Andalusia en La Rábida i Curs d’Urbanisme del INAP, entre d’altres.
És un dels autors i analistes més benvolguts, reconeguts i escoltats dintre de l’esquerra alternativa en l’Estat espanyol i ha publicat llibres com:

·Transporte, Espacio y Capital. Editorial Nuestra Cultura, Madrid, 1980
·El Movimiento Alternativo en la RFA. El Caso de Berlín. Editorial La Idea, Madrid, 1985
·La Crisis Social de la Ciudad (coautor). Alfoz, Madrid, 1987
·La Explosión del Desorden. La Metrópoli como Espacio de la Crisis Global. Editorial Fundamentos, Madrid, 1993
·Desarrollo, Pobreza y Medio Ambiente(coautor). Editorial Talasa, Madrid, 1995
·Contra la Europa del Capital y la Globalización Económica. Editorial Talasa, Madrid, 1996
·¿Qué Crisis? Transformaciones de la Sociedad del Trabajo (coautor). Editorial Gakoak, Donostia, 1997
·Capitalismo Global, Resistencias Sociales y Estrategias del Poder (coautor). Editorial Virus, Barcelona, 2001
·Situación Diferencial de los Recursos Naturales en España (coautor). Visor-Fundación Cesar Manrique (colección Economía vs Naturaleza), 2002
·Capitalismo (financiero) global y guerra permanente, Editorial Virus, Barcelona, 2003
·La compleja construcción de la Europa superpotencia, Editorial Virus, Barcelona, 2005.
·El Tsunami urbanizador español y mundial (Editorial Virus, 2006)
 ·El Estado y la conflictividad político-social en el siglo XX. Claves para entender la crisis del siglo XXI (Virus Editorial-Libros en Acción, 2010)
·El Antropoceno. La expansión del capitalismo global choca con la Biosfera (Virus Editorial-Libros en Acción, 2011)
·La Quiebra del Capitalismo Global: 2000-2030. Preparándonos para el comienzo del colapso de la Civilización Industrial (Virus Editorial-Libros en Acción-Baladre, 2011)

Però més enllà de les seues aportacions, les persones que han estat al seu costat, destaquen la seua qualitat humana.
Des del Casal Popular de Castelló volem reconèixer i reivindicar la seua figura i el seu llegat humà, activista i intel·lectual.

Més info:
http://laexplosiondeldesorden.wordpress.com (blog de comiat i info diversa relacionada amb Ramón)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s