Solidaritat amb el poble Saharauí

Fruit d’un procés de descolonització inconclús, el poble saharauí viu des de fa 35 anys una situació de gran injustícia i de violació contínua dels drets humans i de les llibertats fonamentals a mans de les autoritats marroquines. Poble minat i dividit per un gran mur que s’estén físicament al llarg de 2.720 km. i amb més de 20.000 km de filferro espinós. El Mur de la Vergonya (com tants altres) compta amb un fort dispositiu militar, l’exercit marroquí impedeix que els saharauís refugiats al desert tornen a les seues cases ocupades pel Marroc, separant a famílies senceres, evitant així, que el projecte social comú dels saharauís siga avui en dia possible.

A l’altre costat del mur, en els territoris ocupats, els saharauís que l’any 1975 van decidir no abandonar el seu país, farts de viure sense drets, discriminats, perseguits i maltractats pel Govern del Marroc, des del passat 9 d’octubre van començar a formar un campament de protesta pacífica, alçant la veu per reclamar els mateixos drets socials que gaudeixen els altres habitants del Sàhara Occidental d’origen marroquí: un treball, un habitatge i un accés adequat al sistema sanitari; alhora que també el seu dret a l’autodeterminació. Després de alguns intents frustrats per la forta repressió militar van aconseguir formar el campament de Gdim Izik, als afores d’El Aaiun, amb més de 8.000 haimes i més de 20.000 persones.

Encara que la repressió sobre el campament ha arribat a extrems molt violents, fins aconseguir la dispersió total, la comunitat internacional no ha donat resposta ni tan sols s’ha pronunciat al respecte. L’estat espanyol, que té un deute històric amb el poble saharauí, mira cap altre costat sense condemnar la massacre i repressió d’aquest poble, especialment aquestos dies que els saharauís dels territoris ocupats sofreixen la sistemàtica violació dels drets humans. La Unió Europea està deixant ben clar el posicionament davant el conflicte, posant per davant els negocis amb el Marroc, i donant prioritat al benefici econòmic sobre el social.

Aquests són els poders que ens governen a tots i totes. El seu silenci és consentiment.

És per això que des de diferents associacions i col·lectius que funcionem dins del Casal Popular de Castelló alcem la veu per recolzar la lluita del poble saharauí pel dret l’autodeterminació i exigim una resposta contundent davant la vulneració dels drets humans fonamentals que estos pobles minoritzats pateixen constantment. És necessari retornar als saharauís lo que és d’ells, les seues terres que els pertanyen legítimament, per tal de que puguen construir des d’elles el seu propi projecte social, dignificant així a aquest poble ocupat, violentat, oprimit i esclau d’un poder mundial econòmic que oblida a l’ésser humà com a pilar fonamental del nostre món.

Castelló a 15 de Novembre de 2010.

Signa aquest manifest:
Casal Popular de Castelló
Castelló per Palestina

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s