Cicle documental: "La Toma"


Dilluns 15 de Novembre, a les 19 h.
LA TOMA (THE TAKE) Avi Lewis. Canadà, 2004.

Durant l’any 2001, Argentina es va veure immersa en una de les més importants crisis econòmiques dels últims temps. La classe mitjana, la més pròspera de tota Llatinoamèrica es va despertar a un Buenos Aires fantasmagòric, amb fàbriques abandonades i un nombre espectacular de desocupats.

Aquest documental antiglobalització ens conta la història dels treballadors d’Argentina, que reclamen el control de les plantes industrials tancades on varen treballar per a convertir-les en cooperatives de treballadors. Les seues frases de presentació són “Despide al jefe” i “Ocupar, Resistir, Producir”. La pel·lícula és una sort de manifest econòmic per al segle XXI, on s’acosta l’espectador a la vida de gent comuna que reclama treball, dignitat i democràcia integral.

També intenta mostrar com d’obsolets i contraproduents són els sistemes polítics representatius i la necessitat d’una democràcia directa, tant a la vida comunitària com al lloc de treball. En els suburbis de la capital, trenta obrers sense ocupació decideixen prendre la fàbrica on treballaven i es neguen a abandonar-la. Amb l’aparició de persones rellevants com Bill Clinton, Gustavo Cordera, Freddy Espinoza, Nestor Kirchner, Naomi Klein, Avi Lewis, Carlos Menem, Lalo Paret, Juan Domingo Perón, Anoop Singh, Luis Zanon, etc. es converteix en un film diàfan, que serveix tant per a denunciar els excessos de la globalització com per a deixar constància que encara són possibles els gestos de coratge cívic, a més d’un treball naturalista i imparcial amb moralitat: la dignitat justifica els mitjans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s