Presentació de la Trobada de col·lectius
Presentació de la Trobada de col·lectius || 4 d’Octubre del 2008

Al setembre farà un any des de la festa d’inauguració del nou Casal Popular. Com recordareu tot va començar amb la campanya “Donem el salt!”. Al principi molts desconfiàvem de les nostres possibilitats, però, finalment aconseguirem, amb l’esforç i la participació de molta gent, ubicar-nos al centre de Castelló, en un local més adequat a la realitat de les dinàmiques col·lectives que tenen vida dins del Casal. Açò ha afavorit una major visibilitat en la ciutat, alhora que unes condicions d’infraestructura més adients per a l’activitat dels col·lectius.

Per això, després d’un any d’aquell esforç col·lectiu que va facilitar el canvi al nou espai, considerem que és el millor moment per reflexionar amb calma d’aquest període d’activitat. Està clar que tant les persones com els col·lectius tenim uns objectius, i hi han contradiccions i divergències en els plantejaments, però, també sabem que tenim els nostres punts de convergència, almenys, és evident que compartim un espai, un fet que ens lliga i que hem d’aconseguir que ens cohesione.

En aquest temps s’han sumat més col·lectius i persones (sòcies i socis individuals), el Casal ha adquirit major presència al nostre teixit social, i potser hem augmentat les nostres possibilitats d’incidència social. Tot i això, encara ens queda molt camí per recórrer i de portes endins cal que reflexionem amb els peus en terra, atenent als nostres desitjos, a les nostres possibilitats, a les nostres capacitats, però també a les nostres limitacions, als nostres obstacles i a les nostres carències.

Des del grup de persones que de manera continuada hem estat encarregant-nos de la gestió i manteniment de l’espai, en les assemblees de cada dimarts, pensem que una de les mancances més evidents es troba en l’escassa implicació/identificació dels col·lectius i les individualitats amb el Casal Popular com a espai de tots i totes, amb les implicacions que de corresponsabilitat i cogestió comporta això. Durant aquests mesos, hem fet reformes, per tal de modelar l’espai a les necessitats dels col·lectius que l’usem. Però, sols cal pensar en allò més evident, com ara que els banys poden estar bruts setmanes senceres o els pisos per a les activitats desendreçats; fins a aquells aspectes menys visibles, com ara desconèixer quins són els col·lectius amb qui compartim local, o ni tan sols les activitats que realitzen. Així, freqüentment dóna la impressió que mentre “l’assemblea de dimarts” (en la que participa habitualment el mateix número reduït de sòcies i socis) gestiona l’espai, els col·lectius es dediquen merament a usar-lo, portant a una diferenciació de rols en la que no ens sentim còmodes.

En aquest sentit sentim la necessitat de trobar més canals de comunicació, contacte i cooperació entre tots i totes, de forma constant en el temps però des de posicions realistes. Ens agradaria que entre tots i totes pensarem quines poden ser les dinàmiques de participació que ens puguen traure de les cabòries del nostre col·lectiu per fer del Casal un projecte sentit de forma col·lectiva. No sols ens referim a la neteja, al manteniment, o la sostenibilitat econòmica del projecte, sinó a fer del funcionament a nivell centre social-col·lectius quelcom més enriquidor, en què les coses rutllen amb més facilitat, amb un nivell d’implicació realista, sobretot coneixent les realitats de cada col·lectiu, on normalment no abastem tot el treball que ens plantegem.

Per això proposem una jornada d’encontre dels col·lectius del Casal amb tres eixos bàsics:  • Conèixer la realitat-objectius de cada col·lectiu.

Per quines coses lluiteu? Quina forma de funcionar teniu? Quins són els àmbits d’acció? Etc.  • Conèixer quins són els seus objectius, expectatives o perspectives respecte al Casal com a espai comú.

Què penseu que és el Casal? Com penseu que es manté i es gestiona? Què us aporta el Casal en la vostra lluita? Quines mancances hi trobeu? Quina és la vostra connexió amb l’assemblea i amb les activitats que es desenvolupen? Etc…

  • Conèixer com consideren que hauria de ser la coordinació-interacció amb els altres col·lectius i amb el casal com a projecte.

Com us agradaria que fóra la coordinació entre col·lectius? Quines penseu que són les mancances o les errades? Teniu alguna proposta per millorar la interacció entre els col·lectius i amb el Casal? Etc…

La proposta d’aquesta trobada convida a anar més enllà del rol d’espectadors en una societat que ensenya en l’individualisme i la passivitat, el què no és senzill. La proposta pretén una revisió del Casal Popular com a instrument col·lectiu per al canvi social, i per això cal que reflexionem entre totes i tots respecte a com volem avançar, i com ho fem col·lectivament.

Per últim, us convidem a que en aquesta jornada participen totes les persones dels col·lectius, no sols els delegats o delegades, de manera que puguem comptar amb la major quantitat de caps i veus de les persones que d’una o altra manera estem embolicades en aquest projecte. Us convidem a totes i cada una de vosaltres a enriquir les reflexions i a pensar en alternatives de funcionament des de les que poder enfortir el potencial transformador que un centre social com el Casal Popular pot tindre.4 d’octubre: proposta de programació del dia.

10’30 a 13h: Presentació dels col·lectius i definició de les relacions amb el Casal.

13h: Preparació del dinar i “taller de cartografies”.

17h: Com consideren que es podria millorar la coordinació i interacció amb els altres col·lectius? Conclusions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s