Campanya Donem el Salt !

Informació de la campanya Donem el Salt!


Casal Popular de Castelló

c/ Jordi Joan, 37 baix | Castelló (La Plana – Països Catalans)

apartat de coreus 257 · 12080 Castelló

casalpopular@moviments.net | http://laplana.indymedia.org

El Casal Popular de Castelló ve funcionant des de l’abril del 2004, quan un grup de persones que venien de diferents col·lectius de Castelló de la Plana vam tenir la necessitat d’obrir un espai autònom on realitzar les nostres activitats. Des d’un principi es va decidir que la manera més sòlida de dur aquest projecte endavant a llarg termini seria fent sòcies i socis que aportaren una quota. Va ser llavors quan es va començar a buscar aquest espai, alhora que es realitzaven activitats en altres espais de la ciutat. Quan a finals d’abril es va veure que hi havia suficient gent que confiava en el projecte com per poder mantenir econòmicament un espai d’aquestes característiques, es va començar ja a funcionar amb un local llogat, un espai físic propi que és la seu des d’on venim funcionat fins el dia d’avui, al carrer Jordi Joan 37.

EL FUNCIONAMENT

El Casal Popular de Castelló és defineix com un espai obert, participatiu i assembleari.

A les seues assemblees pot participar tant la gent associada com la gent que no ho està . El compromís de l’assemblea amb la gent que paga les quotes es troba en comunicar les activitats que es desenvolupen al Casal. En aquest sentit, des del Casal es destaca que pel fet d’aportar diners no suposa cap tipus de privilegi sobre la resta de gent que hi participa; seria contradictori amb el nostre rebuig a les jerarquies.

L’assemblea és el seu òrgan de decisió, d’igual a igual, sense jerarquies i utilitzant el consens per a la presa de decisions. Des del Casal Popular es pren l’assemblea com a espai des del qual gestionar tot allò que te relació amb el Casal. Per nosaltres, l’assemblearisme és el mitjà més adient per a l’autogestió, assegurant un treball collectiu basat en l’horitzontalitat; alhora no tenim cap dependència de cap partit polític, empresa, sindicat o qualsevol altra organització. Prenem la nostra autonomia com una qüestió a treballar en el dia a dia i com a garantia de la nostra independència.

Aquest fet, aquesta total autonomia, trobem que ha estat un dels punts claus per tal que el projecte del Casal Popular no s’haja estancat, i amb el transcurs d’aquests més de 3 anys de funcionament, s’haja donat una evolució ascendent com a punt de trobada heterogeni i espai dinamitzador de diferents individualitats, iniciatives i col·lectius socials.

A l’actualitat, el Casal Popular de Castelló conta amb gairebé 100 persones associades que amb les seues quotes permeten pagar el lloguer de l’espai. Amb aquestes, compartint local, trobem com el Casal Popular queda conformat per diversos i heterogenis col·lectius, com ara el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, Salvem el Desert, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Ànima Llibertària, Maulets, Endavant, Coordinadora per la terra, Coordinadora Obrera Sindical, Col·lectiu Críti(cs), les editores i distribuïdores alternatives Comú i Jamaican Memories, Indymedia la Plana o el Centre de Documentació dels Moviments Socials de la Plana que treballen en diferents camps (l’ecologisme, la cultura i contracultura, o la transformació social) i que donen com a resultat tot un enriquidor calidoscopi de dinàmiques i moviments.

Alhora, el Casal Popular, des del seu posicionament obert també ha servit com a espai col·laborador per altres entitats i col·lectius com ara el Bloc Anticapitalista, l’Assemblea d’Ateus, Plataforma per la III República, Brigades antifeixistes, etc…

Com a resultat, el treball i sinèrgies de tots aquests col·lectius ha suposat una revalorització del Casal Popular en diferents aspectes.

D’una banda, s’ha consolidat un espai i projecte estable: passats 3 anys, es manté un bon ritme d’iniciatives i alhora, la gestió econòmica i de recursos és del tot acord amb el que se suposa per un espai autogestionat i assembleari.

Paral·lelament, des dels diferents col·lectius i individualitats del Casal Popular s’ha assolit mantenir un agenda d’activitats amb uns criteris propis, amb desig d’intervenir i teixir complicitats amb altres col·lectius crítics amb la realitat de les nostres comarques.

Així, presentacions de llibres i campanyes, actes de solidaritat i de suport econòmic a diferents causes (ecologisme, cultura i llengua, persones empresonades, barris en lluita,…), actuacions teatrals i musicals, tallers, etc. … han omplert gairebé setmanalment l’agenda del Casal.

D’altra banda, tampoc no podem oblidar l’obertura del Casal en altres aspectes, més a nivell intern i humà, com per exemple el nivell de l’edat de les persones involucrades al Casal Popular. En aquests més de 3 anys de trajectòria, s’ha assolit trencar la imatge inicial de “col·lectiu de joves” -amb les connotacions encertades o no que això pot tenir-, quan el marge d’edat podia situar-se entre els 17 i els 30 anys, per parlar en l’actualitat d’una franja d’edat molt més oberta i rica, situant-se entre els 17 i els 55 anys. Un fet que genera dinàmiques i complicitats ben enriquidores entre persones amb trajectòries i experiències diferents.

ACTUALMENT

Tenint en compte el context polític, social i cultural que travessa el País Valencià, i en concret les comarques de Castelló, el panorama no és com per tirar coets. Ofensiva urbanitzadora i especulativa; impunitat per la corrupció política i la destrucció ecològica; precarització del treball i la vida; desprestigi de la cultura pròpia i criminalització de la reivindicació d’aquesta;… en definitiva, progressiva imposició del model-espectacle “Pasión x Castellón”.

Ara bé, malgrat aquest medi hostil on ens ha tocat viure i el desgast emocional que aquest pot suposar, cal veure com el Casal Popular resulta un projecte que continua sumant persones i iniciatives, per això amb el desig d’avançar i d’afrontar nous reptes: Donem el salt!

La seu del Casal Popular de Castelló, com ja hem dit, ve funcionant des de l’abril del 2004 com a centre social i espai dinamitzador, degut a l’efervescència d’activitats i punt de trobada dels diferents col·lectius ha arribat un moment que se’ns queda xicoteta, limitant en part el nostre desig d’incidència. Açò, unit al fet que s’ha trobat un altre espai molt més gran, més cèntric, amb més potencialitats i visibilitat pública, ens ha fet plantejar-nos una mudança. Es tracta d’un edifici de quatre plantes, en perfecte estat i bon equipament, al carrer d’Amunt.

Ara bé, hi ha un xicotet escull per solucionar: els diners. Les condicions econòmiques de la nova seu amb un lloguer evidentment més alt i, sobretot l’assumpció immediata del traspàs que demanen les antigues propietàries del nou local, ens aboquen a fer una campanya de recollida de diners, per tal d’evitar caure al parany dels préstecs bancaris.

I com farem això? L’assemblea oberta del Casal Popular de Castelló va acordar iniciar una campanya de subscripció popular mitjançant bons de suport (d’un mes de durada) per tal de replegar diners i veure realment si tenim la força i el compromís suficient per afrontar aquest repte, o d’altres semblants.

Aquests bons de suport -com el que acompanya aquesta carta-, no cal dir-ho, seran de caràcter totalment voluntari poden ser subscrits tant per gent que siga sòcia com per gent que no ho siga. Respecte al seu import, tot i que es va parlar d’una xifra orientativa de 100 per bo de suport, no cal dir que cada persona aportarà el que vulga i puga, tant per dalt com per baix.

Els bons de suport també es poden aconseguir passant-vos pel Casal Popular. D’igual manera, per participar de l’actual debat, estar al corrent i decidir sobre el nou projecte, us recordem que l’assemblea setmanal del Casal Popular continua sent tots els dimarts a les 20 hores.

PER QUÈ T’ADRECEM AQUESTA CARTA?

Si t’ha arribat aquesta carta, és perquè des del Casal Popular de Castelló hem trobat que d’alguna manera et sents o pots sentir identificada amb aquest projecte i el repte actual. L’assumpció del nou espai pel Casal Popular és un repte que ens il·lusiona i encoratja; ens sembla una xicoteta demostració de força, tant de portes endins com de portes cap a fora. És per això, que amb aquestes línies et convidem a ser partícip de l’actual debat i procés, difondre aquesta informació a qui penses puga interessar, així com en la mesura de les teues possibilitats, col·laborar econòmicament amb els bons de suport.

Esperant que l’actual debat i projecte del Casal Popular t’il·lusione tant com a nosaltres, ens acomiadem amb una sincera abraçada.


Salut i força.

Assemblea del Casal Popular de Castelló

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s